Πρόληψη στις αναξιόπιστες πληροφορίες
Αναξιόπιστες πληροφορίες
Μια προληπτική προσέγγιση στην Αναξιοπιστία και των εκπαιδευτικών πληροφοριών
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν γίνει δημοφιλής πηγή διαδικτυακής κατανάλωσης ειδήσεων με εκατομμύρια χρήστες σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, έχει γίνει μια κύρια πλατφόρμα για τη διάδοση παραπληροφόρησης με σοβαρές κοινωνικές επιπτώσεις
Τι θα γινόταν αν σας έλεγαν ότι το να μάθουμε να εντοπίζουμε καλούς και πολύτιμους διαδικτυακούς πόρους θα ήταν μια άλλη κρίσιμη δεξιότητα ζωής από την οποία εξαρτάται η ευημερία μας; Αν και μπορεί να μην είναι μια κατάσταση ζωής ή θανάτου, η ικανότητα αναγνώρισης αξιόπιστων ιστότοπων και πηγών συμβάλλει στην επιτυχία μας και στον ακαδημαϊκό χώρο. Μας αποτρέπει από το να φαινόμαστε ανόητοι ή μας διαφυλάσσει είναι μια μορφή"αυτοάμυνας".
Καλό θα ήταν να έχουμε υπόψη ότι ο κόσμος κινείται προς μια οικονομία βασισμένη στη γνώση, η πληροφοριακή παιδεία γίνεται κρίσιμο συστατικό για την προετοιμασία των μαθητών για τη δια βίου μάθηση που απαιτούν οι τρέχουσες και μελλοντικές αγορές εργασίας. Όπως το έθεσε ο Noel Entwistle σε ένα μήνυμα (ηλ.ταχ.), «Ο δάσκαλος δεν είναι η μόνη πηγή διδασκαλίας ή έμπνευσης».
Η χρήση του διαδικτύου ως πληροφοριακό ή εκπαιδευτικό πόρο Έρευνες έχουν βρει ότι έχουν ανάγκη οι εκπαιδευόμενοι ή γενικότερα οι άνθρωποι που ψάχνουν να βρουν μια πιθανή λύση
Οι κρίσεις των κειμένων μπορούν να καθοριστούν σύμφωνα με οποιοδήποτε αριθμό κριτηρίων, συμπεριλαμβανομένης της συνάφειας, της χρησιμότητας, της αξιοπιστίας ή της αξιοπιστίας. (Rouet et al. 1997; Henry 2006;Sanchez, Wiley και Goldman 2006;Kiili, Laurinen και Marttunen 2008· Wiley et al. 2009; Macedo-Rouet et al. 2013· Stadtler et al. 2013)
Σε έναν κόσμο πλούσιο σε πληροφορίες, οι μαθητές πρέπει να είναι σε θέση να προσδιορίσουν εάν ένας πόρος είναι αξιόπιστος και αρκετά έγκυρος ώστε να χρησιμοποιηθεί στην εργασία τους.Στο διαδικτυακό περιβάλλον, οι μαθητές, τα άτομα έχουν ένα συγκεκριμένο μέτρο ανωνυμίας. Διακριτικοί παράγοντες όπως η ηλικία, το ντύσιμο, η φυσική εμφάνιση, οι αναπηρίες, η φυλή και το φύλο απουσιάζουν σε μεγάλο βαθμό.
Αντίθετα, η εστίαση της προσοχής είναι ξεκάθαρα στο περιεχόμενο της συζήτησης και στην ικανότητα του ατόμου να ανταποκρίνεται και να συνεισφέρει στοχαστικά και έξυπνα στο υλικό που εξετάζει.
Προτείνετε να
• Ξεκινήστε να σερφάρετε στο διαδίκτυο και με το παιδί σας από νεαρή ηλικία. •Υποδείξτε τους τι κάνει έναν ιστότοπο καλό και τι τον κάνει αμφισβητήσιμο. Στον δικό σας χρόνο αναζητήστε μερικούς ιστότοπους που δεν είναι αξιόπιστοι αλλά δεν είναι γεμάτοι περιεχόμενο και γλώσσα για ενηλίκους και πηγαίνετε το παιδί σας σε αυτούς τους ιστότοπους επίσης. Δεν μπορείτε να περιμένετε να μάθουν ή να εντοπίσουν κόκκινες σημαίες εάν τους δείχνετε μόνο σταθερούς ιστότοπους.•Καθώς το παιδί σας μεγαλώνει, αφιερώστε λίγο χρόνο αναθεωρώντας τις πηγές που αναφέρει στην εργασία του. Κάντε τους ερωτήσεις σχετικά με τις πηγές, ρωτήστε για τον συγγραφέα ή τον οργανισμό. Κρατήστε τα στη θέση τους και βεβαιωθείτε ότι αφιέρωσαν χρόνο για να εξετάσουν από πού πήραν τις πληροφορίες τους.
Συνιστάται και στα σχολεία που ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν μια κουλτούρα δεδομένωνγια τη διασφάλιση των αποτελεσμάτων;Δύο έννοιες συμφωνούνται παγκοσμίως από τους ερευνητές ότι έχουν ιδιαίτερη σημασία.Οι δύο έννοιες ονομάζονται εγκυρότητα και αξιοπιστία και αναφέρονται στην ποιότητα και την ακρίβεια των" οργάνων δεδομένων".•Η ιδιότητα της άγνοιας της πρόθεσης επιτρέπει σε ένα όργανο να είναι ταυτόχρονα αναξιόπιστο και άκυρο.•Η εγκυρότητα υπερισχύει γενικά έναντι της αξιοπιστίας
Η ηλεκτρονική μορφή επιτρέπει μια δυναμική αλληλεπίδραση μεταξύ των ατόμων ,μια προληπτική προσέγγιση είναι απαραίτητη.
(πηγές:uis.e,marcol.c,fosi.o,ideadu.o, researchg.n, Rouet et al. 1997; Henry 2006;Sanchez, Wiley και Goldman 2006;Kiili, Laurinen και Marttunen 2008· Wiley et al. 2009; Macedo-Rouet et al. 2013· Stadtler et al. 2013)
Tip for me:Να συγκρίνετε πάντα τις πληροφορίες που βρίσκετε σε μια τοποθεσία Web με άλλες πηγές πληροφοριών.
Δεν μπορείς να προσφέρεις όλα όσα έχει ανάγκη ο κόσμος
Αλλά,ο κόσμος έχει ανάγκη από όλα όσα μπορείς να προσφέρεις.
Η Πρόληψη κορωνίδα της καθημερινότητας
Η θετική νοοτροπία είναι το παν!
salus-conscientia.gr
15/11/22