Συμμορίες ανηλίκων

2022-12-26

Οι συμμορίες νέων έχουν γίνει όλο και πιο περίπλοκες αλλά και θανατηφόρες

Τα σχολεία όχι μόνο υποφέρουν από βία που σχετίζεται με συμμορίες που ξεχύνεται και από τους δρόμους, αλλά γίνονται τα ίδια ταχέως κέντρα δραστηριοτήτων συμμοριών, λειτουργώντας ιδιαίτερα ως χώροι στρατολόγησης και κοινωνικοποίησης. Οι συμμορίες μπορούν να εξαπλωθούν απροσδόκητα από σχολείο σε σχολείο καθώς οι μαθητές  μεταφέρονται από σχολεία που επηρεάζονται από συμμορίες σε σχολεία χωρίς συμμορίες

Οι συμμορίες "Ριζώνουν στα σχολεία" γιατί οι ανάγκες του μαθητή δεν ικανοποιούνται πιθανών και είναι αδύναμοι (π.χ χωρίς γονείς ή παραμελημένοι) , συχνά παρέχουν στους νέους μια ψευδαίσθηση της οικογένειας και αποδοχής που ίσως λείπει στη ζωή τους (Δεν έχουν δει ποτέ αγάπη, πειθαρχία ή αδελφοσύνη). Επίσης μπορεί να σχηματιστούν συμμορίες μεταξύ ομάδων πρόσφατων μεταναστών ως τρόπος διατήρησης μιας ισχυρής εθνικής ταυτότητας.

Στα σχολεία οι συμμορίες βρίσκουν: πιθανά μέλη , έχουν νέα αγορά απαγορευμένων ουσιών (ναρκωτικά), βρίσκουν ουδέτερο περιβάλλον και "ασφαλές" και ένα συγκεντρωμένο κοινό . Μεγάλη προσοχή στο Ίντερνετ - διαδίκτυο , ο προσηλυτισμός μπορεί να γίνει πλέον και από εκεί.

Ένα θύμα μπορεί να βιώσει επιθέσεις και σε δημόσιους χώρους (δρομάκια,μέσα συγκοινωνίας κ.α)

 Βίαια συμβάντα από συμμορίες όπως: πυροβολισμοί στο δρόμο (και μέσω αυτοκινήτου εν κινήσει),επίθεση σε αθώα θύματα με μαχαίρι, εκφοβισμό, ληστεία, βιασμό σε αθώα θύματα ακόμη και δολοφονίες κ.α

  • ΤΙ ΕΛΚΕΙ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥΣ ΝΕΟΥΣ 
  1. Επανάσταση
  2. Πίεση ομοτίμων
  3. Αίσθηση του ανήκειν
  4. Αίσθηση Κατάστασης ή Δύναμης
  5. Αντιληπτή Ελευθερία
  6. Η πίεση της ζωής
  7. Περιέργεια/μυστήριο
  8. «Εθισμός στο φόβο»
  9. Εμπορευματοποίηση της μουσικής και της λογοτεχνίας με σατανικά/αποκρυφιστικά θέματα

Εγκληματική δραστηριότητα που σχετίζεται με «Εναλλακτικές*» πεποιθήσεις:

  1. Βανδαλισμός
  2. Καταπάτηση,Βεβήλωση & Κλοπές Εκκλησιών & Κοιμητηρίων
  3. Εφηβικές συμμορίες
  4. Ακρωτηριασμοί ζώων
  5. Αυτοκτονία εφήβων
  6. Παιδική κακοποίηση
  7. Απαγωγή
  8. Δολοφονία
  9. Ανθρώπινη θυσία
(Satanists,Goths,Manson Fan,Trench Coat Mafia κ.α)*


Αντιληπτός κίνδυνος έναντι φόβου εγκλήματος

 Μια άλλη πρόσφατη κριτική της έρευνας στον τομέα του φόβου του εγκλήματος αφορά την απροσεξία που δίνεται στη διάκριση μεταξύ του φόβου ενός ατόμου για εγκληματική θυματοποίηση και του αντιληπτού κινδύνου θυματοποίησης του ίδιου ατόμου. Η διερεύνηση της διάκρισης μεταξύ του αντιληπτού κινδύνου και του φόβου εγκληματικής θυματοποίησης προέκυψε από την επίμονη διαπίστωση ότι οι γυναίκες και οι ηλικιωμένοι φοβούνται περισσότερο την εγκληματική θυματοποίηση από τους νεότερους και τους άνδρες ομολόγους τους, παρά το γεγονός ότι οι ηλικιωμένοι και οι γυναίκες είναι πολύ λιγότερο πιθανό να πέσουν θύματα εγκλήματος (Ferraro & LaGrange, 1987 .Γουόρ, 1984). 

ΠΡΟΛΗΨΗ

Η πρόληψη του εγκλήματος θεωρούν πολλοί άνθρωποι ότι είναι εύκολη και άλλοι ότι είναι αδύνατο και πρέπει να αγνοηθεί υπέρ της αποτροπής. Η πρόληψη του εγκλήματος είναι δυνατή αλλά όχι εύκολη (David Farrington και Brandon Welsh,2008)

 Βασικές αιτίες του εγκλήματος: τα βαθιά ριζωμένα χαρακτηριστικά της ανθρώπινης προσωπικότητας και των πρώιμων εμπειριών της.

Η χαμηλή νοημοσύνη, η παρορμητική προσωπικότητα και η έλλειψη ενσυναίσθησης για τους άλλους ανθρώπους είναι από τα κύρια ατομικά χαρακτηριστικά των ανθρώπων που κινδυνεύουν να γίνουν γονείς. Αν αυτοί οι νέοι μεγαλώσουν σε αδύναμες ή κακοποιητικές οικογένειες, ή σπασμένες και ασυμφωνίες, υπάρχει κίνδυνος να γίνουν παραβάτες. 

  • Εκπαίδευση στην προσχολική ηλικία

 «οι ατομικές παρεμβάσεις επικεντρώνονται άμεσα στο άτομο του οποίου η ανάπτυξη στοχεύει και μπορεί να συμβεί πολύ νωρίς στη ζωή, όπως με την εντατική προσχολική εκπαίδευση»( Greg Duncan και Katherine Magnuson,2004,σελ 94).

Ο στόχος θα πρέπει να είναι η βελτίωση της άμεσης μάθησης  και των κοινωνικών και συναισθηματικών ικανοτήτων των παιδιών, καθώς και τη βελτίωση της επιτυχίας των παιδιών κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Αυτά εφαρμόζονται όταν τα παιδιά είναι πιο δεκτικά στην παρέμβαση (Duncan and Magnuson, 2004) 

  • Εκπαίδευση γονέων

Η εκπαίδευση - πρόληψη,  στοχεύουν σε παράγοντες κινδύνου για παραβατικότητα και αργότερα για τερματισμό που σχετίζονται με την οικογένεια, όπως η κακή ανατροφή των παιδιών, η κακή επίβλεψη και η ασυνεπής ή σκληρή πειθαρχία . Η εκπαίδευση πρόληψης με βάση την οικογένεια έχουν αναπτυχθεί σύμφωνα με δύο σημαντικούς τομείς σπουδών: την ψυχολογία και τη δημόσια υγεία. 

Η γενική εκπαίδευση των γονέων , κατάρτιση για τη διαχείριση των γονέων έχουν επίσης ένα ευρύ φάσμα άλλων σημαντικών ευεργετημάτων για τις οικογένειες, από τη βελτίωση της σχολικής ετοιμότητας και των σχολικών επιδόσεων εκ μέρους των παιδιών έως τη βελτίωση της απασχόλησης και των εκπαιδευτικών ευκαιριών για τους γονείς, έως τη μεγαλύτερη οικογενειακή σταθερότητα γενικά. 

 Η νεολαία είναι το μέλλον και πρέπει να επικεντρωθούμε σε αυτό άμεσα.  Θα πρέπει να υπάρξουν βιώσιμες λύσεις και πρέπει να περιλαμβάνουν ολοκληρωμένες προσεγγίσεις που περιέχουν: την εξάπλωση της δραστηριότητας των συμμοριών, την προστασία της νεολαίας που είναι πιο ευάλωτη. Συνεχείς ευαισθητοποίηση του κοινού.

Αναφέρουμε άμεσα ότι αντιληφθούμε στις αρχές (Αστυνομία 100)


πηγές:

   Φάριγκτον, Γουέλς (2008) Σώζοντας τα παιδιά από μια ζωή εγκλήματος, Πρώιμοι παράγοντες κινδύνου και αποτελεσματικές παρεμβάσεις. 

    Μάρβιν Κρον, Τζόντι Λέιν (2015) Εγχειρίδιο Παραβατικότητας Ανηλίκων και Δικαιοσύνης Ανηλίκων.

   Γκόρντον Α.Κριους,Ρέιντ Μοντγκόμερι,Τζι (2000) Κυνηγώντας τις σκιές που αντιμετωπίζουν τη νεανική βία στην Αμερική.

Διαχείριση Ασφάλειας

© 2022 Το προσωπικό blog
του Κωνσταντίνου Ζουμπιάδη.
Διατηρούνται όλα τα  δικαιώματα.
Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα!